नेपालगञ्ज : अत्याधिक गर्मीमा पानीको कमीका कारण घाँटी लगातार सुख्खा भइरहेको छ, चक्कर आइरहेको छ, आँखा रातो भएको छ वा पिसाब पहेँलो भइरहेको छ भने यो स्वास्थ्यको लागि चेतावनीको सङ्केत हुनसक्छ ।
शरीरमा पानी र इलेक्ट्रोलाइट्सको कमीले मानव स्वास्थ्यमा गम्भीर असर पार्न सक्छ । यी प्रभावहरूलाई डिहाइड्रेसन भनिन्छ अर्थात् शरीरमा पानीको कमी । डिहाइड्रेसनका कारण अवस्था गम्भीर हुनसक्ने चिकित्सकहरू बताउँछन् ।
गर्मीमा लगातार पसिना आउनुका कारण शरीरमा पानीको मात्रा मात्र कम हुँदैन, शरीरमा नुन पनि कम हुन्छ । वातानुकुल (एसी)मा बस्दा पसिना आउँदैन, तर सधैँ एसीमा बस्दा तिर्खा कम हुन्छ । स्वास्थ्य विज्ञहरू भन्छन्, यसले मानव शरीरमा प्रतिकूल र दीर्घकालीन प्रभाव पार्न सक्छ ।
अहिले तापक्रम बढिरहेको छ । बढ्दो तापक्रममा शरीरको उचित हेरचाह गरिएन भने स्वास्थ्यमा गम्भीर असर पर्न सक्छ । तसर्थ, स्वास्थ्य क्षेत्रका विज्ञहरू आवश्यक हेरचाहको बारेमा कुरा गर्छन् ।
डिहाइड्रेसनको लक्षण कसरी पहिचान गर्ने?
– यदि धेरै तिर्खा लागेको छ ।
– यदि पिसाब गाढा पहेँलो छ र कडा गन्ध छ ।
– यदि सामान्य भन्दा कम पिसाब भएको छ ।
– यदि हिडडुल गर्दा चक्कर लागेको महसुस हुन्छ ।
– थकित महसुस भएको छ भने ।
– मुख, ओठ, जिब्रो सुख्खा भएमा ।
– यदि आँखा धमिलो भएमा ।
यदि यस्ता लक्षणहरू देखिएको भए यी लक्षण अनुसार डिहाइड्रेसन हुन सक्ने सम्भावना हुन्छ । यस्तो अवस्थामा शरीरमा पानी र नुनको कमी भएमा पूर्ति गर्ने प्रयास गर्नुपर्छ र चिकित्सकको सहयोग लिनुपर्छ ।
डिहाइड्रेसनबाट कसरी बच्ने ?
अहिलेको चर्को गर्मीमा प्रशस्त पानी पिउनु जरुरी छ तर यसले शरीरको तिर्खा मेट्दैन । शरीरमा पानीको कमी हुन नदिन सरबत, फलफूलको जुस जस्ता तरल पदार्थ पिउनुपर्छ । त्यस्तै उखुको रस पिउनु पनि शरीरका लागि फाइदाजनक हुन्छ । गर्मीमा शरीरमा पानीको मात्रा उचित राख्नु महत्त्वपूर्ण हुन्छ । सामान्यतया हाम्रो शरीरमा ७० प्रतिशत पानी हुन्छ ।
शरीरलाई पानी चाहिन्छ, त्यसैले एकै पटक धेरै पानी पिउनु उचित नहुने विज्ञहरू बताउँछन् । तसर्थ, विज्ञहरूले तिर्खा लाग्दा पानी पिउन नबिर्सिनु नै एक मात्र उपाय सुझाव दिन्छन् ।
तिर्खा लाग्दा एक पटकमा दुई वा तीन गिलास पनि पिउनु हुँदैन भन्ने स्वास्थ्य विज्ञहरू बताउँछन् । बिस्तारै पानी पिउनु राम्रो हुन्छ । यदि तपाईँ एक पटकमा धेरै पानी पिउनुहुन्छ भने, पेटमा तनावको कारण तपाईँको भोक कम हुन्छ ।
साथै गर्मीमा बाहिरको तेलयुक्त खानेकुरा नखाने, खाना खाइसकेपछि मात्र घरबाट निस्कनुहोस् वा आफ्नो डब्बा साथमा लैजाने, सिट्रस फलफूल भिटामिन सी को लागि राम्रो हुन्छ । तरबूज, काँटालोप, सुन्तला, मीठो कागती, अंगूर, आँप र अनारलाई आहारमा समावेश गर्नु स्वास्थ्यको लागि राम्रो हुन्छ । अमला, कोकुम, कारीमा भिटामिन सी, सोडियम, पोटासियम, म्याग्नेसियम जस्ता तत्त्वहरू पनि पाइन्छ ।
हेल्थइरा । २०८१, १४ जेष्ठ सोमबार